Leesonderwijs. Weinig thema’s krijgen in het onderwijs zoveel aandacht als het leesonderwijs. En dan gaat het zeker niet om het leren lezen in groep 3, maar vooral om het voortzetten daarvan. Leerkrachten constateren steeds vaker uitval op het gebied van lezen. Lage scores op AVI-toetsen, kinderen die met AVI-niveau E4 de basisschool verlaten zijn geen uitzondering, kinderen die amper nog een boek aanraken… Lezen is en blijft belangrijk, het fundament van ontwikkeling en onderwijs. Ook al vindt steeds meer leeswerk online plaats, de vaardigheid am sich verandert daardoor niet…
Hoe kun je als leerkracht nu het leesonderwijs naar een hoger level trekken? Ik geef je 6 activiteiten om het leesonderwijs te bevorderen.
Leeskilometers maken
Een leuke activiteit is om samen leeskilometers te maken. Elke pagina staat voor een centimeter op een meetlint van Ikea (zet je gene aan de kant en ruk een paar rekken leeg). Ieder kind houdt zo ene eigen meetlint bij. Zodra er gezamenlijk 1 kilometer gelezen is, wordt er iets leuks gedaan (een film gekeken of een spel gespeeld). Op die manier wordt de activiteit lezen gepromoot en gemotiveerd.
De boekendoos
Leesplezier is een belangrijke voorwaarde om een boek uit te lezen. Leesplezier is op te wekken, net als energie. Door boeken op een aanspreekbare manier tentoon te stellen kun je kinderen zover krijgen een boek te pakken.
De boekendoos is daar een mooi voorbeeld van. In de boekendoos komt namelijk van alles uit het boek te zitten. Elk kind kiest een boek uit en neemt een schoenendoos mee. Het gelezen boek zit in de schoenendoos, samen met prikkelende voorwerpen uit het boek. Zo kun je aan een spook of vampier denken als je De Griezelbus gelezen hebt, maar ook aan een plakje kaas (gatver) als je Het Leven van een Loser wil promoten. De boekendoos zelf wordt beschilderd, beplakt en afgewerkt met de kaft (in ieder geval titel en auteur).
Het doel is om je boekendoos zo mooi mogelijk te maken, zodat anderen er benieuwd naar worden. Alle boekendozen worden verzameld en in een kast gezet, zodat iedereen ze kan zien.
Boekambassadeurs
De kinderen in de klas worden gekoppeld aan een boek. Ze moeten dat boek van binnen en van buiten kennen. Ze worden namelijk de ambassadeurs van dat boek. Die rol houden ze het hele schooljaar vast. Alles wat past binnen het thema van het boek wordt door de ambassadeur opgepakt. Zo kan het zijn dat een boekambassadeur op boekenmiddagen iets lekkers maakt (want in het boek van de ambassadeur wordt kersentaart gegeten) of dat er een spelletjesmiddag wordt opgezet. De boekambassadeur gaat natuurlijk in contact met de auteur proberen te komen, probeert verfilmingen te scoren en doet alle som zijn/ haar boek in het zonnetje te zetten.
Boekenbeurten
Doen jullie nog boekenbeurten op school? Zo nee, hoogste tijd om die weer af te stoffen. De boekenbeurt is dé manier om met nieuwe boeken in aanmerking te komen. Laat kinderen presentaties maken over hun boeken en geef ze de opdracht hun boek te verkopen!
Ga lezen voor de jury
De Kinderjury stelt elk jaar boeken beschikbaar via de bibliotheek. Deze boeken moeten door de hele klas gelezen en beoordeeld worden. Daardoor zijn kinderen niet alleen zeer actief met lezen bezig, maar kunnen ze ook een echte bijdrage leveren aan de verkiezingen voor de Nederlandse Kinderjury. Daar zijn dan ook leuke prijzen mee te winnen. De Nederlandse Kinderjury pakt het sowieso erg jaar leuk aan. Niet gek, want ook zijn willen het lezen in Nederland alleen maar promoten!
Schrijversbezoek
De stichting Schrijvers, School en Samenleving stuurt schrijvers naar scholen. Hier is subsidie voor. En wat is nu leuker dan een échte schrijver in je klas te mogen ontvangen? Het biedt in ieder geval alle gelegenheid om de boeken van deze auteur in de klas te halen en te laten lezen. Elk kind verdiept zich bij voorkeur in meerdere boeken en formuleert vragen die op de schrijver kunnen worden afgevuurd. Er worden verhalen bij verzonnen met de personages van de schrijver, er worden strips van gemaakt en misschien zelfs wel toneelstukken. Zorg ervoor dat de boeken van de schrijver gaan leven (en tip: zorg voor een schrijver die aardig wat boeken heeft geschreven, want anders ben je ook zo klaar…).