Groep 8 maakt een doorstroomtoets. Dit is de eindtoets van het basisonderwijs. Wat is nu precies het nut van de doorstroomtoets in groep 8? In dit bericht vertel ik je wat de doorstroomtoets is, waarvoor deze dient en hoe je de doorstroomtoets kunt oefenen met je kind.
Doorstroomtoets groep 8
De doorstroomtoets is de eindtoets van het basisonderwijs. Het is de laatste belangrijke toets die kinderen op de basisschool maken, alvorens ze overstappen naar het voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets wordt om die reden zo genoemd: het zorgt voor een soepele doorstroom naar het voortgezet onderwijs.
Er zijn meerdere aanbieders van doorstroomtoetsen. Zoals Cito, met haar Leerling in Beeld doorstroomtoets of IEP met de IEP doorstroomtoets. Ook de DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets), Route 8 doorstroomtoets en DIA doorstroomtoets worden veel gebruikt.
Inhoudelijk zijn de toetsen gelijk aan elkaar. De afname is in de periode van januari en februari en afhankelijk van de gekozen toets geschiedt de afname digitaal, op papier, op twee of meer momenten.
Op de doorstroomtoets komen de volgende vakken aan bod:
- Rekenen en wiskunde
- Taal
- Taalverzorging en interpunctie
- Begrijpend lezen
- Woordenschat
Wat is het nut van de doorstroomtoets?
Scholen gebruiken een LVS op de ontwikkeling van leerlingen goed bij te houden. Het LVS is ook bepalend in het schooladvies dat op veel scholen in groep 7 wordt gevormd en in groep 8 als definitief advies wordt gegeven. De doorstroomtoets bekijkt of het gegeven advies passend is, maar is ook nog een laatste mogelijkheid om een advies aan te passen naar boven. Wanneer kinderen op de toets hoger scoren dan het gegeven schooladvies, moet het advies naar boven toe worden aangepast.
Een lagere score leidt echter niet tot een lager advies.
Bijvoorbeeld: Jorieke krijgt van haar meester een schooladvies voor vmbo-tl. Zij scoort tijdens de doorstroomtoets echter hoger. De meester gaat in gesprek met haar ouders en ze besluiten het advies te verhogen naar havo. Dit vooral omdat Jorieke ook een stevige huiswerkattitude heeft.
Ander voorbeeld: Dagmar krijgt een schooladvies vmbo-kader, maar scoort hoger. Ze zou een vmbo-tl advies kunnen krijgen. De meester gaat ook met haar ouders in gesprek, maar ze besluiten samen dat het vmbo-kader advies goed is. Dagmar zit lekker in haar vel en wil niet overvraagd worden.
De doorstroomtoets is tevens de beginsituatie op het voortgezet onderwijs. Het is als het ware het instapniveau en laat zien wat een kind kan en wat een kind beheerst. De doorstroomtoets is gebaseerd dop de kerndoelen van het basisonderwijs, opgesteld door het ministerie en in samenwerking met het SLO.
Het nut van de doorstroomtoets is dus tweeledig. Enerzijds versterkt het het gegeven schooladvies of zorgt het voor onderbouwing naar een hoger advies, anderzijds zorgt het voor duidelijk zicht op een leerling in het voortgezet onderwijs.
Doorstroomtoets groep 8 oefenen
Wil je de doorstroomtoets van groep 8 oefenen met je kind? Op veel scholen is er aandacht voor de doorstroomtoets, maar ontbreekt het aan tijd om deze daadwerkelijk te trainen. Dat kan gelukkig ook thuis. Voordelen van oefenen voor de doorstroomtoets zijn de volgende:
- Als ouder zie je wat je kind moet beheersen;
- Je ziet wat je kind al kan en wat je kind nog moeilijk vindt en kan daar gericht op inhaken door extra les e geven of extra op te trainen;
- De doorstroomtoets oefenen zorgt voor minder stress en meer zekerheid bij je kind;
- Door te oefenen zal je zien dat je kind bekend raakt met de typische vraagstelling van de doorstroomtoets;
- Het is een feit dat kinderen die oefenen gemiddeld een stuk hoger scoren;
- Het is een mooie manier om te laten zien wat je kind in zijn of haar mars heeft;
- Bij twijfel kan een doorstroomtoets oefenen helpen om het advies naar boven af te ronden.
Wat wel belangrijk is als je van plan bent de doorstroomtoets groep 8 te oefenen met je kind, is dat je zorgt voor goed en degelijk oefenmateriaal. Lang niet al het oefenmateriaal dat zich op de doorstroomtoets richt is geschikt. Online platforms bootsen het echte toetsen niet na n zorgen te veel voor een spelelement en competitie, waardoor kinderen niet echt tot leren komen.
Beter is het om een goed oefenboek aan te schaffen, zoals dat van Ruud van den Berg. Dit doorstroomtoets oefenboek is geschreven op álle doorstroomtoetsen die in de basisschool worden afgenomen en kan helpen betere resultaten te behalen.